Wat kost kinderopvang?

Je hebt een kinderopvanglocatie gevonden die bij je past. Fijn! Natuurlijk wil je dan ook graag weten wat de maandelijkse kosten zijn. De prijzen voor kinderopvang worden meestal bruto per uur weergegeven. Deze bruto uurprijs heb je namelijk nodig voor de aanvraag van kinderopvangtoeslag bij de Belastingdienst. Maar deze uurprijs geeft je weinig inzicht in de werkelijke kosten van kinderopvang.

Omdat we het belangrijk vinden dat je een goed beeld krijgt van de kosten, hebben we een handige rekentool voor je. Hiermee bereken je snel en eenvoudig de maandelijkse kosten in jóuw specifieke situatie. Je ziet direct hoeveel kinderopvangtoeslag je eventueel ontvangt, waardoor je meteen weet wat je zelf - onder de streep - maandelijks gaat betalen.

Naar de rekentool

Tarieven kinderopvang in 2023

De meest voorkomende contractvormen van Kinderstad vind je in onderstaande tabel. De directeuren van de verschillende kinderopvanglocaties kunnen je precies vertellen wat er op hun locatie nog meer mogelijk is.  

Swipe op mobiel de tabel naar links en rechts om deze goed te kunnen bekijken.

Soort opvang Bruto maandprijs Bruto uurprijs
Kinderdagopvang 52 weken per jaar* € 438,53 € 9,20
Peuteropvang 40 weken per jaar** € 337,33 € 9,20**
BSO 52 weken per jaar*** € 221,54 € 8,18
BSO 40 weken per jaar*** € 145,08 € 9,31
Voorschoolse opvang € 30,17 € 9,05

Afrondingsverschillen en fouten voorbehouden. Je kunt aan deze tabel geen rechten ontlenen.

* op basis van een hele dag
** prijs voor de eerste twee dagdelen met subsidie van de gemeente. De overige dagdelen zijn tegen de bruto uurprijs van € 10,37. Hieronder lees je meer over de kosten van peuteropvang.
*** prijzen van de bso zijn gebaseerd op de eindtijd van scholen. De hier genoemde prijzen zijn gebaseerd op de eindtijd van 14.30 uur. Via de rekentool kun je precies berekenen wat je uurprijs wordt op basis van je gekozen dagen en de bijbehorende eindtijden van de (vroegste) school. 

 

Peuteropvang met subsidie

Wist je dat alle kinderen van 2 tot 4 jaar in Tilburg naar de peuteropvang mogen komen? Niet alleen als je als ouder werkt. Peuteropvang is de peuterspeelzaal zoals je die van vroeger kent. Het is een goede voorbereiding op de basisschool. Je vindt peuteropvang op bijna alle locaties van Kinderstad die ook kinderdagopvang aanbieden. En op losse peuteropvanglocaties.

De gemeente Tilburg biedt peuteropvang aan met subsidie. Alle Tilburgse ouders van peuters van 2 tot 4 jaar krijgen een tegemoetkoming in de kosten voor 2 dagdelen peuteropvang per week op basis van 40 weken opvang per jaar. Werk of studeer je? Dan heb je recht op kinderopvangtoeslag. Dit vraag je aan via de Belastingdienst. Heb je geen werk of studie? Dan heb je recht op subsidie van de gemeente. De peuteropvanglocatie regelt deze subsidie voor jou.

Ben je benieuwd naar de kosten van peuteropvang? In de Ouderbijdragetabel peuteropvang 2023 zie je wat je maandelijks betaalt voor peuteropvang, afhankelijk van jouw inkomen.

Wil je meer weten over de kosten? Neem dan contact op met de peuteropvanglocatie van jouw voorkeur.

 

Kinderopvangtoeslag

Als je de zorg voor een kind combineert met werk, een studie of een inburgeringstraject, dan is de kans groot dat je kinderopvangtoeslag kunt krijgen. Hoeveel je krijgt is afhankelijk van je inkomen en je gezinssituatie. Op de website van de Belastingdienst check je of je recht hebt op kinderopvangtoeslag en kun je het ook meteen aanvragen.

Let op: vraag de kinderopvangtoeslag aan binnen 3 maanden nadat de opvang is gestart, zo loop je geen kinderopvangtoeslag mis. Verandert er iets in je inkomen, gezinssituatie of in het uurtarief of de locatie van je kinderopvang? Geef dit dan ook zo snel mogelijk door aan de Belastingdienst.