Hoe kies ik een bso?

Hoe weet ik welke school of bso bij mijn kind past?

hoe kies ik een bso

Je kind is pas 2 of 3 jaar en nu al maak je een keuze voor school en een buitenschoolse opvang (bso). Best lastig want hoe weet je nu al welk type school of bso bij je kind past over 1 à 2 jaar? En ze blijven er als het goed is tot aan hun 12e. Ze veranderen nog zoveel. Met deze tips helpen we je misschien een eindje op weg.

Direct alle bso's bekijken

Tips: Hoe kies ik een bso?

  • Kies eerst een school, dan de bso. Bso’s werken altijd samen met een of meer vaste scholen. Dus als je weet welke school je kiest voor je kind dan weet je ook welke keuze je hebt qua bso’s. Op deze website kun je scholen in Tilburg vinden en vergelijken.
  • De belangrijkste keuze die je maakt is of je een bso dichtbij of zelfs in de school wilt of dat je kiest voor een bso met een speciaal aanbod. 

Als kinderen net 4 jaar zijn kiezen veel ouders voor dichtbij school vanuit de gedachte dat dat vertrouwd is en kinderen dan niet hoeven te reizen. Dat is zeker een voordeel maar veel gespecialiseerde bso’s bieden extra’s die jou en je kind ook rust geven en die bso’s in school soms niet hebben. Denk aan zwemles onder bso-tijd, aparte leeftijdsgroepen en/of de kans om kennis te maken met verschillende hobby’s als sporten of muziek. Dit laatste helpt ze ook weer om in hun vrije tijd een sport of andere hobby te kiezen die bij ze past (en waardoor jij als ouder dus niet van de ene sportclub naar de andere hoeft te ‘hoppen’ met je kind).

  • Kies je voor een bso in de buurt, kijk dan eens - naast de website van school - welke bso’s bij jouw school in de buurt zitten en vergelijk hun aanbod. Zo ontdek je vast wat je aanspreekt en wat niet.

  • Informeer bij andere ouders in de wijk waarvan je weet dat de kinderen op dezelfde school zitten. Voor welke bso hebben zij gekozen en waarom?

  • Als je peuter nu op een kinderdagverblijf of peuteropvang in een school zit vraag je directeur dan eens om wat meer over die school te vertellen. En ze willen je vast wel een rondleiding geven of in contact brengen met een kleuterjuf of directeur. Of andere ouders die van plan zijn naar dezelfde school te gaan.

  • Vergeet de tussenschoolse opvang (tso) niet (oftewel: overblijven op school). Wist je dat je je kind daar apart voor moet aanmelden? Soms via school, soms via de kinderopvang?

  • Goed om te weten: het kan best zijn dat de keuze die je nu maakt over een paar jaar niet meer bij je kind past. Dat is helemaal niet erg. Er zijn ook bso’s die juist een aanbod hebben dat voor oudere schoolkinderen uitdagend is.

Bso's met een speciaal thema

Kinderen ontwikkelen zich. Sommige kinderen passen de eerste paar jaar misschien het beste op een vertrouwde bso binnen de eigen school of wijk. Maar na een paar jaar beginnen ze interesses in een bepaalde richting te ontwikkelen. Dan kan het zomaar gebeuren dat ze de eens zo leuke bso ineens saai vinden. Dat is een goed moment om eens rond te kijken naar bso’s met een speciaal thema. Er zijn vast vriendjes/vriendinnetjes die mee willen.

Welke keuze in bso heb je in Tilburg?

Wat kost buitenschoolse opvang?